Blog

Waarom is goed egaliseren belangrijk?

7 juli 2022

Egaliseren lijkt misschien niet erg belangrijk. Je ziet er immers niets meer van als de eindvloer is geïnstalleerd. Toch is goed egaliseren belangrijk.

Een klein stukje uitleg

Wanneer je bij nieuwbouw de woning opgeleverd krijgt is vaak de dekvloer op basis van zandcement of anhydriet. Bij een verbouwing van de bestaande woning is het meer dan eens zo dat de oude vloer die verwijderd is, of moet worden, gelijmd heeft gezeten. Bij het verwijderen van de oude vloer beschadigt vaak de onderliggende dekvloer, die net als bij een nieuwbouw woning vaak bestaat uit zandcement of anhydriet.

Zou je direct op deze ondergrond een nieuwe eindvloer installeren, dan zou deze er niet fraai uit komen te zien. Zeker tegenwoordig met PVC als trend. PVC is erg gevoelig wat betreft hoe netjes glad en egaal de ondervloer is geplaatst. Het kleinste kuiltje of bobbeltje in de ondervloer tekent al door in het PVC.

Wat is egaliseren

Om doortekening te voorkomen is goed egaliseren belangrijk. Egaliseren doe je met egalisatiemortel. Dit is een mengsel van verschillende stoffen in poedervorm die je zelf mengt met water. Eenmaal gemengd met water heb je egaline. Egaline hoort heel goed vloeibaar te worden, zodat het op de ondervloer te gieten is en zelf nivelleert. Je vult hiermee de oneffenheden van de ondervloer op en krijgt een mooi glad en egaal eindresultaat. Alle kuiltjes en bobbeltjes zijn netjes weggewerkt. De egaline hardt uit en je hebt dan de perfecte basis om je eindvloer netjes te kunnen installeren.

Zelf egaliseren of laten doen

Voor de handige doe-het-zelver is egaliseren prima zelf te doen. Het is wel een klus waarbij doorgewerkt moet worden, dus het is altijd aan te raden om met twee personen aan de klus te gaan. Er zijn ook professionals die het werk uit handen kunnen nemen.

Vloeregalisatie

Leuk feitje

Oplossing voor alles en iedereen

Protech Vloeren biedt voor beide groepen een oplossing. Onze egaline genaamd Levl-up is als los product te koop om zelf te verwerken. Omdat goed egaliseren belangrijk is biedt Protech Vloeren ook een egaliseerservice aan.

Wij hebben ervaring met verschillende typen ondervloeren. Levl-up hecht bijzonder goed aan zowel cement gebonden ondergronden en ook op gipsgebonden ondergronden ofwel anhydriet. Op onze website kun je meer informatie vinden en video’s bekijken.

Neem vrijblijvend contact op

Wij van Protech Vloeren helpen je graag met klus advies of het plaatsen van een bestelling. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *