Blog

Egaliseren met warm weer

25 juni 2022

De verbouwing is in volle gang en nu is het moment aangebroken om de oude ondergrond gereed te maken voor de nieuwe vloer. Dat betekent waarschijnlijk egaliseren. Voor de handige doe-het-zelver een klus om zelf aan te pakken. Maar waar moet je dan precies rekening mee houden?

Nu, in de zomer, kunnen de temperaturen hoog oplopen, en zo ook de relatieve luchtvochtigheid. Zeker de hoge temperaturen zijn belangrijk om goed op te letten bij het egaliseren met warm weer.

Een stukje technische uitleg.

De chemische reactie die begint bij het toevoegen van het water aan de mortel, is exothermisch. Dit betekent dat bij deze reactie, de uitharding van het cement in de mortel, warmte vrij komt. Is je watertemperatuur dan al aan de hoge kant, zorgt dit voor meer warmte tijdens de reactie, die dan sneller verloopt. Dit gaat ten koste van de verwerkingstijd, maar misschien nog wel belangrijker, tijdens de uitharding op de vloer loopt de reactie zo snel dat je tijdens de uitharding scheuren zal krijgen. Dan is al dat harde werk voor niks  en kun je opnieuw beginnen.

Direct zonlicht bij egaliseren met warm weer

Een ander aandachtspunt tijdens de uitharding op de vloer is direct zonlicht. Ja hoor, wat kan dat nou uitmaken? De temperatuur loopt al gauw flink op, daar waar de zon direct op de vloer schijnt. Je raadt het al, ook hier weer te veel temperatuur, met als gevolg eventueel scheuren of verkleuring.

De oplossing hier is om de ramen af te plakken. Op deze manier blijft de temperatuur op de hele vloer gelijkmatig en onder controle.

Het belang van ventileren

Ventileren is altijd erg belangrijk, maar zeker ook als de temperaturen oplopen. Lucht raakt gauw verzadigd met vocht en kan dan niet meer helpen bij de juiste droging van de vloer.

Let wel op met airconditioning. Lucht die afkoelt, kan minder waterdamp opnemen. Met een airconditioning heb je al gauw last van condensatie op de vloer.

Hoe kun je dan het beste gaan egaliseren met warm weer?

Het makkelijkste is om heel vroeg in de ochtend te beginnen, zodat je klaar bent als het warmer begint te worden. Je kunt er ook voor kiezen om juist later in de avond te beginnen, om dezelfde reden. Voordeel bij ‘s avonds egaliseren is dat de vloer de hele nacht kan uitharden zonder dat je de ramen hoeft af te plakken tegen het zonlicht.

Kortom, hou het weer in de gaten en kies het juiste moment!

Betonlook vloer

Neem vrijblijvend contact op

Wij van Protech Vloeren helpen je graag met klus advies of het plaatsen van een bestelling. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *